24 Kasım 2011 Perşembe

Yemekler

BARBUNYALI MISIR ÇORBASI 
1 kâse kuru mısır 
1 kâse ayıklanmış taze barbunya 
1 kâse yoğurt 
3 çorba kaşığı un 
1 yumurta 
2 ½ litre su 
1 tatlı kaşığı tuz 
Tane mısırları bir buçuk litre suda bir taşım kaynatıp, ateşi kapattıktan sonra, bir gece bekletin. Taze barbunyaları ayıklayıp, bir litre tuzlu suda yumuşayana dek haşlayın. 
Barbunyaları süzüp, yıkadıktan sonra mısırlara ilâve edip, kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bir kâsede karıştırdığınız yoğurt, un ve yumurta terbiyesini, bir yandan karıştırarak çorbaya ekleyin. Bir tatlı kaşığı tuzu kattıktan sonra barbunya ve mısırlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin


MANTARLI PİLAV (VEZİRKÖPRÜ SAMSUN) 
MALZEMELER: 
Bir avuç karacaoğlan mantarı (çam diplerinde yetişir, küçük ve siyah renklidir.) 
1 baş kuru soğan 
2 su bardağı pilavlık pirinç 
1 çay kaşığı karabiber 
1 yemek kaşığı tereyağı 
yarım çay bardağı ayçiçek yağı 
tuz 
2 su bardağı sıcak su 

YAPILIŞI 
Mantarlar iyice yıkanıp ayıklanır.Küp küp doğranan soğanlar tereyağında pembeleşince mantarlar eklenir. Biraz karıştırılır tuz ve kareabiber eklenir. Sıvıyağ eklenir. Önceden yıkanıp ıslatılanpirinçler süzülüp 
tencereye eklenir. Biraz daha kavrulur. Sıcak su eklenip kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince dinlendirilir. Ilık servis yapılır.


HAŞHAŞLI ÇÖREK 
Malzemeler: 
1 pk yaş maya 
Yarım çay bardağı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
2,5 su bardağı ılık süt veya su 
1 su bardağı sıvıyağ 
1 su bardağı dövülmüş ceviz 
1 çorba kâsesi ezilmiş haşhaş 
1 bu bardağı sıvıyağ (haşhaşa karıştırmak için) 
1 yumurta (üzerine sürmek için) 
Aldığı kadar un 
Yapılışı: 
Önce yağ, şeker, tuz karıştırılır. Ilık su veya süt eklenir, maya konur ve elle iyice karıştırılarak maya eritilir. Yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. 
Haşhaş, ceviz ve bir su bardağı sıvıyağ karıştırılır. İyice birbirine girmeli. Hamur bir süre bekletilip kabarınca bir kere elle toplanıp bir yumruk kadar hamur koparılır. Hamur yağladığınız avuç içinizle bastırarak düz bir yerde açılır. Mümkün olduğunca açılır delinmeden açılan hamura haşhaş yayılır. Bıçakla eşit yedi parçaya kesilir. En ortadakinin üzerine diğerleri teker teker dizilir yedi kat hamur yapılır. Her iki ucundan tutarak burgu yapılır. Tepsinin ortasından başlayarak döndürülerek yuvarlak şekilde yağlı tepsiye dizilir. Hamur bitene kadar aynı işlemyapılır. (Hamur bir tepsiliktir) En Son olarak bir yumurtanın tamamı çöreğin üzerine sürülür.200 derecede önceden ısıtılmışfırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder