24 Kasım 2011 Perşembe

SAMSUNSPOR

SamsunsporSüper Lig'de mücadele eden futbol şubesi ile tanınmış Türk spor kulübü. Samsun kentini liglerde temsil eden kulüp 30 Haziran 1965'de profesyonel liglere adım atmıştır. Futbol takımı, kuruluşunun ilk yıllarında iç saha maçlarını Şehir Stadı'nda oynamakta iken 1974-75 sezonunun ikinci yarısında 19 Mayıs Stadyumu'na taşınmıştır ve halen bu stadyumda rakiplerini ağırlamaktadır.
Samsun ilinin en başarılı takımı olan Samsunspor, tarihinde 23 hafta boyunca Süper Lig'in zirvesinde yer almıştır ve Süper Lig'de en uzun süre lider kalan 6. takımdır. Bu başarısıyla da bu klasmanda GalatasarayFenerbahçeBeşiktaşTrabzonspor ve Bursaspor'dan sonra en başarılı Türk takımıdır. Ayrıca Süper Lig tarihinde en fazla puan toplayan 10. takım ve 1. Lig'in en çok şampiyon olan takımıdır.
Samsun ilinin kulüpleri arasında bir rekabeti bulunmayan Samsunspor bir diğer Karadeniz ekibi olan Trabzonspor ile büyük çekişme içerisindedir. Ayrıca kulübün Karadeniz takımlarıyla oynadığı tüm maçlar Karadeniz Derbisi olarak adlandırılmaktadır. Takımın retro forması kol uçları ve yakası beyaz olan düz kırmızı forma, beyaz şort ve kırmızı çoraptan oluşmaktadır. Arma ise kırmızı renk üzerine Onur Anıtı'nın beyaz renkli silüeti yerleştirilerek oluşturulmuştur.
Samsunspor'un rezerv takımı olan Samsunspor A2, kulübün altyapısında boy gösteren oyuncuların ilk takıma çıkmadan önce oynadıkları takımdır. A2 takımda başarı gösteren oyuncular ilk takıma çıkar, yetersiz görülen oyuncular ise kulüp bünyesinden çıkarılır.
3 Haziran 2011 tarihindeki resmî açıklamaya göre kulübün toplam borcu 22.332.682 TL'dır.[1] Ayrıca, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülen çalışmalar sonucunda Bordeaux kenti ile işbirliği anlaşması imzalanmış, bu anlaşmanın bir gereği olarak da Samsunspor ile FC Bordeaux kulüpleri kardeş kulüp olmuşlardır.

Yemekler

BARBUNYALI MISIR ÇORBASI 
1 kâse kuru mısır 
1 kâse ayıklanmış taze barbunya 
1 kâse yoğurt 
3 çorba kaşığı un 
1 yumurta 
2 ½ litre su 
1 tatlı kaşığı tuz 
Tane mısırları bir buçuk litre suda bir taşım kaynatıp, ateşi kapattıktan sonra, bir gece bekletin. Taze barbunyaları ayıklayıp, bir litre tuzlu suda yumuşayana dek haşlayın. 
Barbunyaları süzüp, yıkadıktan sonra mısırlara ilâve edip, kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bir kâsede karıştırdığınız yoğurt, un ve yumurta terbiyesini, bir yandan karıştırarak çorbaya ekleyin. Bir tatlı kaşığı tuzu kattıktan sonra barbunya ve mısırlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin


MANTARLI PİLAV (VEZİRKÖPRÜ SAMSUN) 
MALZEMELER: 
Bir avuç karacaoğlan mantarı (çam diplerinde yetişir, küçük ve siyah renklidir.) 
1 baş kuru soğan 
2 su bardağı pilavlık pirinç 
1 çay kaşığı karabiber 
1 yemek kaşığı tereyağı 
yarım çay bardağı ayçiçek yağı 
tuz 
2 su bardağı sıcak su 

YAPILIŞI 
Mantarlar iyice yıkanıp ayıklanır.Küp küp doğranan soğanlar tereyağında pembeleşince mantarlar eklenir. Biraz karıştırılır tuz ve kareabiber eklenir. Sıvıyağ eklenir. Önceden yıkanıp ıslatılanpirinçler süzülüp 
tencereye eklenir. Biraz daha kavrulur. Sıcak su eklenip kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekince dinlendirilir. Ilık servis yapılır.


HAŞHAŞLI ÇÖREK 
Malzemeler: 
1 pk yaş maya 
Yarım çay bardağı toz şeker 
1 tatlı kaşığı tuz 
2,5 su bardağı ılık süt veya su 
1 su bardağı sıvıyağ 
1 su bardağı dövülmüş ceviz 
1 çorba kâsesi ezilmiş haşhaş 
1 bu bardağı sıvıyağ (haşhaşa karıştırmak için) 
1 yumurta (üzerine sürmek için) 
Aldığı kadar un 
Yapılışı: 
Önce yağ, şeker, tuz karıştırılır. Ilık su veya süt eklenir, maya konur ve elle iyice karıştırılarak maya eritilir. Yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. 
Haşhaş, ceviz ve bir su bardağı sıvıyağ karıştırılır. İyice birbirine girmeli. Hamur bir süre bekletilip kabarınca bir kere elle toplanıp bir yumruk kadar hamur koparılır. Hamur yağladığınız avuç içinizle bastırarak düz bir yerde açılır. Mümkün olduğunca açılır delinmeden açılan hamura haşhaş yayılır. Bıçakla eşit yedi parçaya kesilir. En ortadakinin üzerine diğerleri teker teker dizilir yedi kat hamur yapılır. Her iki ucundan tutarak burgu yapılır. Tepsinin ortasından başlayarak döndürülerek yuvarlak şekilde yağlı tepsiye dizilir. Hamur bitene kadar aynı işlemyapılır. (Hamur bir tepsiliktir) En Son olarak bir yumurtanın tamamı çöreğin üzerine sürülür.200 derecede önceden ısıtılmışfırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 

Hakkımda

Ayşe Öztürk
Kardeniz Teknik Üniversitesi Beşikdüzü Meslek Yüksek Okulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı okumaktayım.İlk ve orta öğrenimimi Samsun da tamamladım

Tanıtım